Karibu!

De eerste update uit Tanzania! We zijn hier nu bijna een week, en vinden het nu al moeilijk dat we ‘maar' een maand zullen blijven.. Als ik eraan denk dat we die kids straks achter moeten laten.... Maar goed, het gaat dus hartstikke goed! We zijn ontzettend hartelijk ontvangen en voelen ons nu al erg thuis (hoe anders het dan ook is).

Pff.. we hebben al zoveel meegemaakt dat ik het moeilijk vind om te beginnen met schrijven!De eerste nacht hebben we in een hutje bij het weeshuis geslapen. Omdat de organisatie dat wel heel primitief voor ons vond (en wij eigenlijk zelf ook..), hebben ze ons overgeplaatst naar een gezin in een ander dorp. Heel aardige mensen, we worden er bijna verwend! ‘s Middags eten we in het weeshuis mee (Ugali, soort zetmeelpuree wat je met je handen eet, met bonen of soort spinazie) en ‘s avonds eten we ‘thuis', wat de pot schaft.

Het weeshuis ligt zo'n 45 minuten lopen vanuit Arusha. Vanuit het dorp nemen we een stoffig zandpad het platteland op, dan lopen we door 2 ‘dorpjes' met lemen hutjes, heel veel kippen, kinderen en hier en daar een geit. Bij de grote bananenbomen gaan we rechtdoor en dan ligt het weeshuis tegenover het maisveldje! Onderweg hebben we elk wel 20 kinderen van ons af moeten schudden, en we zijn inmiddels getraind in gedag zeggen in Swahili.

De kids in het weeshuis waren in het begin wat verlegen, maar vinden ons enorm interessant. Als ze eenmaal durven, zijn ze niet van je af te slaan ;-) Vooral ons haar is magisch.. Alle kids (dus ook de meisjes) hebben hier kort haar, de regering heeft dat ‘bevolen' omdat ze anders door hun haar afgeleid worden op school.. En dan is dat haar van ons ook nog zo mooi glad, en blond (Franny)!

We hadden de eerste dagen een beetje het gevoel dat de staff in het weeshuis ons als wandelende dollar-biljetten zag, maar dat gevoel zijn we nu wel kwijt. Hebben laten zien dat we ook willen helpen met de was (bergen!!), eten klaarmaken, bonen sorteren en handjes wassen dus ze beginnen ons al meer als ‘collega's' te zien. We hebben tot nu toe nog geen geld uitgegeven, maar willen morgen met een van de mama's naar het dorp gaan om wat zakken (50 kilo) suiker, rijst en bonen te gaan kopen.

Verder denken we dat we een heel groot deel van het geld dat we hebben ingezameld uit gaan geven aan schooluniformen voor de kids. Als je ziet waar sommigen in lopen..?! Een trui waarvan de mouwen vanaf de schouder alleen maar rafels zijn, broeken zonder kruis en veel te kort, schoenen zonder neus.. Echt verschrikkelijk! En kleding is hier wel nodig, het is overdag heerlijk (voor ons, zij vinden het koud..), maar het koelt flink af ‘s avonds.

Ook hebben we al een keer bananen gekocht bij een vrouwtje onderweg, na alle bonen en pap die ze normal krijgen was dat een traktatie! Dat zullen we wel vaker gaan doen.

De spulletjes die we vanuit Nederland hadden meegenomen zijn we beetje bij beetje aan het meenemen naar het weeshuis. De ballonnen en tennisballen zijn een success!!

Vandaag zijn we naar een schooltje in ander dorp geweest. Ze hebben ons uitgenodigd om hier af en toe een lesje te geven. Het was ff spannend om een lokaaltje binnen te stappen, maar uiteindelijk zijn ook deze kids erg enthousiast. En het is natuurlijk vooral voor Franny erg leuk om de kans te krijgen wat ‘echte' lessen te geven! We merken sowieso wel dat Kim meer van het spelen en ravotten met de kids is, en Franny van het knutselen en lesgeven. Ik had niet gedacht dat ik dat zo makkelijk zou vinden om gewoon te spelen en lekker gek te doen met die kids. Het helpt natuurlijk ook wel dat wij als ‘mzungu' al interessant zijn zonder dat we iets zeggen of doen...

Maar goed, ik kan nog wel blijven schrijven, maar heb wel wat beters te doen.. ;-)

Ik probeer volgende week weer een computer te zoeken voor het vervolg!

Franny&Kim

Simonne

Hai Meiden!

Wat was ik blij van jullie te horen zeg!
En vooral dat jullie het zo leuk hebben is echt een pak van mijn hart!
Ook super dat jullie zo hartelijk ontvangen zijn en dat jullie nu niet meer als wandelende bankbiljetten worden gezien ( alhoewel... kijk toch maar een beetje uit!)
Ik hoorde van Harry dat jullie een paar mountainbikes hebben gescoord?(45 minuten lopen is nl. geen kattepies)
Nou meiden geniet ervan en nogmaals, ik ben blij dat jullie het leuk hebben en ik kijk uit naar jullie volgende verhaal!

Wie van jullie schrijft er trouwens zo leuk?(of zitten jullie samen te ginnegappen achter die computer, hi hi) dus wie weet een boek??Ik zou 'm zeker kopen!

Dikke kus van Simonne, Bassie en Bram

Maris

Hi kim (& Fanny)!

Leuk om jullie verhalen te lezen.. Ik zie het al helemaal voor mij :)

Hoe is de rest vd bevolking? Heb je al ouders van de kinderen ontmoet en bij andere mensen thuis geweest? Heb je al een kippetje mogen slachten?

Hier gaat alles ok, zijn natuurlijk druk bezig met de verhuizing op werk. Hier mis je niets hoor ;). Gistermiddag en de hele ochtend ligt het systeem er al uit. Dus extra tijd om alles in te pakken. Is nu wel een zooite hoor overal..
Vrijdagochtend vrij en dan in de middag alles uitpakken in het nieuwe kantoor. Ik ben benieuwd of de liften al zijn gemaakt;)

Geniet ervan saampjes, voor je het weet ben je weer terug!

X Maris

Marijke Visser

Hey, Franny en Kim.
Even een korte reactie van de nicht van Fran.
Ik heb jullie site vastgezet en zal zeker elke keer kijken. Vindt het erg leuk dat jullie zo goed onthaalt zijn. Kan me voorstellen dat vooral Franny d'r haar opvalt. Hoop dat de hele periode voor jullie positief blijft en dat jullie met een warm gevoel er op terug kunnen kijken als de tijd daar is.

Lieverds, doe voorzichtig en geniet.

Groeten van Marijke.

Robin Ooms

Hey meisjes,

Leuk om jullie verhalen te lezen en deze geven een goed beeld van hoe het daar is. Ik zie het helemaal voor me; die kids in het nieuw steken, ze lekker verwennen met vers fruit. Voor hun lijkt het ook wel vakantie. Maak er wat van en fijn ook te horen dat jullie nu op de fiets kunnen komen. Drie kwartier lopen is ook wel een beetje veel van het goede.

Geniet er nog van, jullie hebben nog weken voor je.

DagDag en X. Robin

Ilse

Haha, zo lang lopen/fietsen... Wat zullen jullie een kuiten krijgen!!!
Maar het klinkt goed allemaal, hoor! Ze zullen wel super blij zijn met jullie. Nieuwe kleren/speelgoed, eten... Jullie zijn net Mama Teresa... Hihihi.
Geniet er van! Er is alweer een week voorbij.
Ben heeeel benieuwd naar de foto's!
Hele dikke kus,
Stefan, Ilse en Lynn.

Rosalie

Lieve Franny en Kim,

Wat ontzettend leuk om jullie verhalen te lezen! Ben echt jaloers als ik lees over jullie indrukken, de dingen die jullie meemaken, maar ook het plezier waarmee jullie daar aan de slag zijn gegaan! En wat een voorbereidingen hebben jullie getroffen zeg! Echt super, de kinderen, hun ouders en alle andere mensen daar mogen blij met jullie zijn!

Hier gaat alles goed hoor, jullie missen niets! En Fran, je zult vast wel alle nieuwtjes uit de vriendenploeg via Max te horen krijgen (leuk he!!!!!!!;-). Geen nieuws op ons huizenfront, hopelijk 1 augustus de sleutel, dus als jullie terug zijn kunnen jullie ons bouwproject komen steunen hahaha!

Meiden, geniet zo veel je kunt. Ik weet zeker dat jullie een enorme steen bijdragen daar!

x Rosalie

Leonie

Haai,

Leuk om jullie verhalen te lezen. Wat een andere wereld, voor ons achterblijvers niet voor te stellen.
De foto's en jullie beschrijving geven goed aan hoe primitief het daar is, en dat alle hulp welkom is.
Heb veel plezier, geniet enne...was dat eerste hutje van leem???
Zo ja dan voel je je bij ons weer een beetje in Tanzania;-)
Ik ben benieuwd naar de volgende foto's en verhalen.
Groetzels Bastiaan en Leonie

Sandra Liesker

Hé meiden!
Wat leuk om jullie verhalen te lezen! Echt heel tof wat jullie daar doen. Deze tijd ontneemt niemand jullie meer. Geniet nog van wat komen gaat. Ik geniet thuis achter mijn computer een beetje mee.
Veel liefs,
Sandra